Science in Sport (SiS), NDURANZ és a Gatorade termékek hivatalos magyarországi forgalmazója.

Aminosavak és vitaminok

Mit jelent az aminosav?

Az aminosavak a szervezet sejtjeinek, szöveteinek, szerveinek felépítői, és számos funkciónak alapvető működtetői, mint az immunrendszer vagy a tápanyagok felszívódása. Az aminosavak az izomfehérjék építőkövei is, mert ezek teszik ki az összes izomzatod. Viszont sok több más fontos részt, funkciót is ellátnak a szervezetedben, melyek közül egyet sem szabad elhanyagolni!

A fehérjék szerkezeti kialakításában a rengeteg aminosavból csupán 20 vesz részt. A szénatomhoz, mely a központi rész szerepét tölti be, kapcsolódik egy aminocsoport, egy hidrogénatom, egy karboxilcsoport, valamint egy oldallánc nevű csoport. Ezek felépítése miatt különböztethetjük meg egymástól a különféle aminosavakat.

Közülük vannak olyanok, amelyek előállítását a szervezetünk megoldja, míg néhányat közülük táplálék útján kell bevinni, hogy hozzájussunk a szervezet számára ideális mennyiséghez.


23termék 123

Hogyan csoportosítjuk őket?

Fajtái, csoportosítása: 

  • Esszenciális aminosav:

fenil-alanin, hisztidin, izoleucin, lizin, leucin, metionin, treonin, triptofán, valin.

  • Félig esszenciális aminosavaink:

arginin, glutamin.

Ezeket az emberi szervezet nem képes előállítani megfelelő mennyiségben, így bizonyos helyzetekben szükség van a pótlásra (például stressz vagy sportolás miatt).

  • Nem esszenciális aminosav:

alanin, aszparagin, aszparaginsav, valamint cisztein, glutaminsav és továbbá a glicin, prolin, szerin, végül a tirozin

Tehát egyaránt létezik esszenciális és a szervezetben nem esszenciális aminosav ( arginin, glicin, glutamin - Gln és glutaminsav - Glu mellett tirozin, Asp). Míg az utóbbi aminosavakat az emberi szervezet képes előállítani, addig azonban a másik beviteléről nem tud, arról nekünk kell gondoskodni, legalábbis ajánlott. A legfontosabb, hogy sportolás esetén ezt a megfelelő mennyiségben tegyük (úgy pl. lizin, triptofán - Trp, calaminr Thr - treonin, valamint leucin). Nem egyszerű a megfelelőeket beiktatni, valamint eldönteni, hogy melyik a fontosabb. Ezért is jó választás a SiS kínálta lehetőségeket alkalmazni. Könnyű és célzott támogatás! 

Miért van szükség aminosavakra?

Mert segítik a regenerációdat és energizálnak, így egy edzés előtt, alatt és után is rendkívül hasznos a fogyasztásuk, ha napi szinten sportolsz. Mivel a szervezetnek nem kell őket lebontania, tehát gyorsan felszívódik és hasznosul.

Mire jók? Amellett, hogy teljes regeneráló hatással bírnak, egyéb további előnye is van bevitelüknek, ami az anyagcsere működésében is nagy jelentőséggel bír, de a legtöbb zsírégető egyben. A fehérje, protein fontos elő kiegészítője, a cisztein és metionin szintén, amit minden étkezés során be lehet juttatni a testbe, bizonyos növényekben is megtalálhatóak. 

Milyen szerepet töltenek be a sportban?

Ha az izom építése a cél, akkor valószínűleg minden nap fogod fogyasztani az egyes esszenciális aminosavak valamelyikét. Felelősek a bőr kollagén termeléséért, karbantartásáért, és az izmokat, inakat és ínszalagokat, a belső szerveket, de még a mirigyeket és a hajat, körmöt is támogatják.

Mint már említettük, három fajtája van, amiből az egyiket természetes úton is biztosítani tudjuk a szervezet számára. Ennek kapcsán érdemes kihangsúlyozni, hogy a táplálkozás során olyan esszenciális aminosav bejuttatása a cél, mely a szükséges izomépítést segíti.

Hogy mely ételekben, miben található meg, az igényel némi kutatómunkát tovább, de némi információ részünkről is rendelkezésre áll. Az aminosav tartalmú ételek sokasága könnyen elérhető bármely átlagos konyhában, érdemes ezeket rendszeresen enni, akár naponta három étkezéssel.

Az állati eredetű táplálékok gazdag forrásnak számítanak, ezzel szemben a növényi táplálékok sok esetben nem tartalmazzák mindet. Emiatt is fontos a vegyes táplálkozás, hisz diéta közben kevesebb olyan élelmiszert fogyasztunk, amely aminosavat tartalmaz. A csirkemell, pulykamell és halak fehérjében gazdagok. A két féle hús rendszeres fogyasztása esetében közvetlenül jutathatunk aminosavakat a szervezetnek. Akik nem fogyasztanak húst, mert fogyókúráznak, illetve vegetáriánusok, azoknál ez a tápanyag hiányos lehet, vagyis aminosavhiány alakulhat ki náluk. Ebben nélkülözhetetlen!

Amikor azok szedése elmarad, az érezhető változást hoz az állóképességben. Hisz vannak feltétlenül szükséges anyagok, melyek pótlása nélkül nem biztosított kellő mértékben. Lényeges szerepe okán az aminosavból pedig elegendő mennyiséget kell bejuttatni a szervezetébe annak, aki nem szeretné érzékelni a hiány mellékhatásai okozta kellemetlenségeket!

Erre kínálunk több kapcsolódó, ám eltérő, de komplex lehetőségeket SiS termékeink által, így köztük meg tudod találni a számodra legjobb megoldást ezen anyagok pótlására.

Hogyan válassz aminosav készítményt magadnak?

Mivel csak kis mennyiségben tudja raktározni a szervezet, folyamatosan gondoskodni kell a pótlásáról. Az izomfehérjék bontása miatt nem hiányozhat, muszáj külső forrásból biztosítanunk a hiányt.

Első körben azt vedd figyelembe, hogy mi célból van rá szükséged. Az itt kapható glutamin és arginin tartalmú kiegészítők elősegítik az optimális bevitelt. Hiszen tartalmazzák azokat a további anyagokat, amelyek a leginkább kellenek. A kapcsolat a fehérjék és izmok között nagy szereppel bír. A rendszeres edzések után lehet, hogy még nagyobb szükség van egy jó BCAA - izoleucin amino kiegészítésre. Mindig a választott sporttól függ a választás és persze attól, hogy milyen intenzitással űzöd. Így érdemes kiválasztani a megfelelő étrend kiegészítő terméket, melynek összetétele nem elhanyagolható szempont! A Biotech és Scitec készítmények egyaránt más és más lehetőségeket kínálnak, ahogyan a SiS is!

 

A szállítás minden esetben online is igénybe vehető a táplálék kiegészítők mindegyikére.

Szűrés
Kiszerelés
Íz
Brand
Termék státusza