Science in Sport (SiS), NDURANZ és a Gatorade termékek hivatalos magyarországi forgalmazója.

Energia zselék

Energia zselé és gél

A SiS GO izotóniás energia zselék nagyon praktikusak, könnyen nyithatóak még verseny közben is. Tulajdonképpen egyfajta super gel az, amiről beszélünk! Az izotóniás formula lehetővé teszi, hogy a zselé gyorsan szívódjon fel a gyomorból. Óriási előnye, hogy a felszívódásához nem kell plusz folyadék bevitel, mivel már oldott formátumban van a zselé, ezáltal könnyű lenyelni is. 10 - 15 perc alatt felszívódik a gyomorban, és már tolja is a plusz energiát.


31termék 131

Az energia zselé története:

Az 1980-as években járunk, Dél-Afrikában. Itt és ekkor történt, hogy Dr. Timothy Noakes professzor, aki sporttudománnyal és sportpedagógiával foglalkozott akkoriban, azon törte a fejét, hogyan lehetne edzés és versenyek közben, valamint előtt megoldani a szervezet energiaellátását, avagy kellő szénhidrátellátást biztosítani a jobb kondíció érdekében?

Végülis, 1987-re sikerült megalkotnia csapatával egy olyan zselét, ami a sportolót egy órán át el tudta látni a szükséges energiával. Itt már az is szempont volt, hogy ezt minél könnyebben elfogyasztható legyen. Kifejlesztettek egy műanyag tasakot, amiből egyszerűen csak ki kellett nyomni a tartalmát. Innen ered, vagyis a „squeeze” szóból fakad a termék neve: Squeezy energia zselé!

Eddig csupán a dél-afrikai területeken volt ismert, azonban Roger Milenk, aki a Roth-ban rendezett Ironman triatlon alkalmával találkozott először a termékkel, ’93-ban az európai piacot is megismertette vele, igaz, az már egy átdolgozott receptúra volt. Számos innováció követte ezután a termék útját, míg a későbbi SQUEEZY® márkanév létrejött végül, de ez már 2000-re tehető.

A SiS 1992-ben alakult, londoni székhellyel. A Science in Sport legnagyobb erénye, hogy folyamatosan teszteli termékeit, ezáltal a legjobb minőséget garantálva. Megbízható termékeket biztosít a versenyzőknek, akik közül számos olimpikon használta és használja a felkészülés során ezeket.

Elit sportolók, profi csapatok használják immáron 15 éve. Doppingmentes, külső szervként az LGC Sports Science validálja a termékeket sportdoppingellenőrző laboratóriumában, ezáltal biztosítva a felhasználókat, hogy ellenőrzött, biztonságos terméket fogyaszthassanak. A SiS energia zselékben és gélekben az is egyedülálló, hogy nem kell folyadékot fogyasztani az optimális felszívódásához, ezáltal még könnyebben alkalmazható!

Hogyan működik?

Szénhidrátokra és zsírokra van szükség ahhoz, hogy a test energiához jusson. Sportolás közben erre különösen nagy szükség van, hiszen ha huzamosabb ideig történik jelentős energia befektetés, az igencsak igénybe veszi a szervezet tartalékait. Ilyenkor az izmok komoly munkába vannak állítva. A könnyen emészthető üzemanyag nagy löketet ad az izmoknak, így egyszerű, mégis összetett módon biztosíthatjuk a szervezet számára szükséges vitamin és ásványi anyag pótlást a szénhidrátok mellett.

Bár a zsírok könnyen rendelkezésre állnak, azok felhasználása lassú folyamat és persze a tartalék sem tart örökké. Pont emiatt szükséges a szénhidrátok fokozott bevitele. Ez jelenti az elsődleges energiaforrást, amit azért kell pótolni, mert az emberi szervezet korlátozott mennyiségben tudja csak tárolni a szénhidrátokat.

Érdekesség, hogy a glikogéntárolási kapacitást körülbelül 90 percre lehet besaccolni. Olykor tovább, máskor kevesebb ideig elegendő a tartalék, attól függően, hogy milyen intenzitással sportolunk. Ha sportolás előtt feltöltöttük készleteinket, akkor jó eséllyel biztosítjuk az izmok számára szükséges tartalékokat. Pontosan erre szolgálnak az energia gélek, hogyha sportolsz, akkor minél egyszerűbben és tartósabban tudd pótolni a szénhidrátot!

A szénhidrát raktárak edzés közbeni kiürülése az egyik fő oka a fáradtságnak, ebben keresendő a kapcsolat. Az edzés, vagy verseny közben való utánpótlás, a szervezetbe bevitt szénhidrát közismerten javítja a teljesítményt, és késlelteti a fáradtságot. Kevesen tudják, hogy a zselé használata egyszerű és hatékony megoldást jelent annak érdekében, hogy azonnal fruktóz, maltodextrin, és ásványi anyag, magnézium jusson a szervezetbe! Az akár egy-egy étkezést helyettesítő energia zselé futáshoz abszolút ideális választás akkor, ha fel szeretnénk tölteni a glikogén raktárakat – pláne ha a világ első energia zseléje az, amihez ilyenkor nyúlunk!

Miért fogyassz energia zselét?

A sporttáplálkozás jelentősége egyre csak nő, főleg akkor, ha valakinek a sport profi szinten van jelen az életében. A megfelelő étrend kiegészítők segítségével elkerülhető, hogy a vércukorszint leessen, valamint a glikogén raktárak kimerüljenek. Ilyenkor nem csupán a teljesítmény, hanem a koncentráció képesség is csökken. A hipoglikémia elkerülése érdekében muszáj feltölteni az izom raktárait, nem csupán sportolás után, hanem aközben is. Erre már akár sportolás közben is lehetőség van, nem kell megvárni, amíg az ember teljesen kimerül!

Minden ember más, a szervezetünk reakciói is különböznek. A legfontosabb, hogy jól időzítsünk és a mennyiség is elegendő legyen folytatni a fizikai terhelést. Ezért is érdemes sport közben pótolni a hiányt, mert míg egyeseknek elegendő néhány perc az újratöltődésre, másoknak ez tovább is eltarthat. Persze az sem mellőzhető tény, hogy a mennyiséget jól kell belőni, mert a túlzott pótlás nem vezet sikerhez, sőt! Gondoljunk csak bele, amíg nem kerülnek felhasználásra a cukrok az izmokban, addig a vérben maradnak. Ennek következményei pedig hasonlóak a cukorsokkhoz, tehát a több gél bevitele nem opcionális. A bevitt mennyiség mindig legyen egyensúlyban a táplálkozással és igyunk elegendő vizet!

A véráramba történő felszívódás előtt még meg is kell emészteni a géleket, tehát ahhoz, hogy a gyomor időben azonosítsa és meg tudjon kezdődni az emésztés, oda kell figyelni rá, hogy mikor fogyasztjuk el a kiegészítő energia zseléket!

Mikor kell fogyasztani?

Többféle sportág létezik, ehhez mérten más és más a teljesítmény szükséglet, a felhasznált energia mértéke. Figyelembe kell venni az adott sportot, annak intenzitását, valamint a sportoló adottságait és annak szükségleteit. Mivel egyénenként eltérő lehet az adagolás, egzakt választ nem lehet erre adni, viszont számos SiS tudományos kutatás, útmutatás segít és nyújt támpontot abban, hogy mikor érdemes elfogyasztani a következő zselét.

A szénhidrát feldolgozásának időtartama és sebessége szintén eltérő mindenkinél. Kinek kifejezetten rövid ideig tart, kinek pedig két-háromszor annyi időbe, hogy megérezzék a hatását. Ez egyfajta reakcióidő, amit figyelembe kell venni az adagolásnál. Egy úszó, egy futballista vagy kerékpáros esetében máshogy alakul a felszívódási idő, mint például egy birkózónál vagy vívónál.

Állóképességi sportokhoz szuper választás az energia szelét használni, hiszen biztosítja az utánpótlást arra az esetre, ha tartalékaink kiürülnének. Alkalmas az azonnali szénhidrát pótlásra, amely elősegíti a teljesítmény javulását mind fizikai, mind szellemi szempontból! Ne felejtsük el a folyadékpótlást sem, a víz is legyen része a feltöltésnek, de a Science in Sport zselékben az a jó, hogy ezt nem szükséges a gélek fogyasztásával együtt megtenni! Kényelmesebb, mégis hatékony, ráadásul vegán megoldásokkal is szolgál.

Melyik a legjobb energia gél, zselé?

Erről számos vita folyik, illetve a felhasználók is az általuk preferált termékekre esküsznek. A SiS GO izotóniás energia zselé, gél, vagy más néven energiagél volt a világ első izotóniás zseléje, mely könnyen emészthető, ezáltal gyors szénhidrát ellátást biztosít az izmok számára az edzés alatt.

A SiS energia zseléi ideálisak futáshoz, kerékpározáshoz, úszáshoz, de akár labdajátékok közben is nagyszerű segítségünkre lesznek, mivel 10 perc alatt szívódnak fel a szervezetben, és biztosítják a plusz energiát.

Természetesen drink gel vonatkozásában más piaci szereplők is jelen vannak a SiS GO mellett, ám mind a Biotech Energy Gel (mely a Biotech USA terméke), mind a Squeezy Energy Gel, mind az Energy Super Gel (melyek a Squeezy Sports Nutrition „gyermekei”) szuperek. Megemlíthető itt a GU Energy Gel is. De  vajon kevesebbet tudnak, mint a SiS megoldásai? 

Ha energia gélre van szükségünk, ha energia zselé használata van a fókuszban, akkor döntsön amellett a Science in Sport mellett, mely a világszerte ismert brit Sky kerékpáros csapatot is ellátja professzionális sport táplálékkiegészítők garmadával! A táplálkozás tudomány nagyon fontos, ha valaki komolyan gondolja a sportolást!

Hogy melyik a legjobb energia zselé? Ezt kérjük szépen, inkább döntsék el a hivatalos kutatások. Decathlon energiazselé? DM protein? Fitness Authority szelet? Gaspari Nutrition? ISS Research? Optimum Nutrition? Scitec Nutrition? Weider? Ugyan! Ár-érték arányban futáshoz, kerékpározáshoz a SiS a nyerő! A SiS szeletek, gélek, BCAA és a további különböző készítmény variációk, csomagok összehasonlítás, teszt és akció terén is kiállják a versenyt.

Szűrés
Kiszerelés
Íz
Brand
Termék státusza