Science in Sport (SiS), NDURANZ és a Gatorade termékek hivatalos magyarországi forgalmazója.

gatorade

A Gatorade-ról részletesen

Miért jó a Gatorade?

Az egyik legjobb hidratáló!

Több, mint a víz
Miután elkezdtünk izzadni, a víz már nem elég. Testünknek szüksége van szénhidrátokra, hogy energiát nyerjen, és elektrolitokra az izzadás révén elvesztett ásványi sók pótlására.

A megfelelő arányú és mennyiségű szénhidrátok 
A Gatorade 6 %-os szénhidrátoldat (56 g/1 liter), ami a kutatások szerint ideális arány a gyors folyadék- és energiapótlás szempontjából.
A 8 % vagy ennél magasabb szénhidrát-tartalmú italok (76g/1L) lassabban szívódnak fel és nem javítják jobban a teljesítményt.
A szénhidrátok precíz összetétele a Gatorade-ban (szukróz, glukóz és fruktóz tudományos kombinációja) biztosítja a folyadék gyors felszívódását. A kizárólag fruktózt tartalmazó, vagy sok fruktózt tartalmazó italok kerülendőek, mert lassabban szívódnak fel, és megterhelik az emésztést. A maltodextrinek vagy glukózpolimerek, akár rizsből, akár más forrásból származnak, nem előnyösebbek a gyors folyadék- vagy energiapótlás szempontjából.

Elektrolitok

Nátrium és kálium
A Gatorade-ban lévő nátrium és kálium pótolja az izzadás során keletkező veszteséget és segít fenntartani a test elektrolit-egyensúlyát, jobban serkentve a gyors és teljes rehidratációt, mint az elektrolitban szegény folyadékok. A legtöbb italban nincs elegendő nátrium és kálium – ez az egyik oka annak, hogy kevésbé hatékonyak. A káliumot az izzadsággal elveszített mennyiség arányában kell pótolni.

A nátrium-klorid szükséges a gyors és teljes rehidratációhoz. A Gatorade nátriumtartalma éppen megfelelő ahhoz, hogy ivásra ösztönözzön a kiizzadt folyadék pótlása, valamint a folyadék-egyensúly megőrzése érdekében.

Összetétel:

0,5 literben
Zsír
0 g
Nátrium
214 mg
Kálium
64 mg
Szénhidrát
30 gr
Cukrok
30 gr
Fehérje
0 gr

Sportitalok – mítoszok és tények

Dr. Bob Murray, PhD, FACSM
A Gatorade Sport Science Institute igazgatója 

A hidratáció a sporttáplálkozás egyik lényeges eleme, de sajnos csak ritkán kapja
meg az egyébkent megérdemelt figyelmet. Végtére is, bármilyen folyadék megfelel
sportolás vagy testmozgás közben, nem igaz? A tudomány szerint: nem. Folyamatos tudományos kutatás történik; újabb és újabb okok merülnek föl, hogy újragondoljuk a folyadékokról alkotott elképzeléseinket. Íme a tudomány jelenlegi állása: 

Mítosz: A víz a legjobb, hogy a testmozgás során elvesztett folyadékot pótoljuk.
Tény: A víz ugyan jó, de vannak korlátai.

 • A vízben nincsenek meg azok az elektrolitok és szénhidrátok, amelyekre a sportolóknak szüksége van ahhoz, hogy csúcsteljesítményt nyújtsanak.
 • A víz íztelen, ezért nem serkenti az önkéntes folyadékbevitelt.
 • A víz megszünteti a szomjúságérzetet, mielőtt a szervezet teljesen rehidratálódna.

Mítosz: A sportitalok mind egyformák.
Tény: Az összetétel sokat számít. 

 • A túl nagy szénhidráttartalom gátolja a folyadék gyors felszívódását.
 • Különféle egyszerű szénhidrátok (cukróz, glukóz és fruktóz) nem túl magas koncentrációja gyorsítja a felszívódást.
 • A nátriumtartalom is fontos. Megfelelő koncentrációban nem szünteti meg túl hamar a szomjúságérzetet, ami teljesebb rehidratációhoz vezet.
 • Az íz is sokat számít. Ha nem ízlik az ital, nem fogyasztunk belőle annyit, amennyire a szervezetnek szüksége lenne.

Mítosz: A sportitalok fogyasztása testmozgás közben súlynövekedéshez vezet.
Tény: A kutatási eredmények szerint azok, akik testmozgás közben sportitalt fogyasztanak, erősebben és tovább dolgoznak, valamint kevésbé valószínű, hogy sportolás után teleeszik magukat.

A Gatorade például csupán 50 kalóriát és 14 g szénhidrátot tartalmaz ( 2,5 dl-es adagban), míg egy ugyanekkora adag gyümölcslében, vagy más üdítőben 100-110 kalória és 27g szénhidrát van.

Mítosz: A sportitalok fogyasztása túlzott inzulinreakciót válthat ki sportolás közben.
Tény: Valóban van, de csak kismértékű az inzulinreakció, ha mozgás közben sportitalt fogyasztunk.

Az inzulin kibocsátása a szervezet természetes reakciója szénhidráttartalmú élelmiszerek vagy italok fogyasztása esetén.
Egyszerű szénhidrátok (pl. cukor) nagy mennyiségű bevitele jár a legnagyobb inzulinreakcióval. Ezzel összehasonlítva a sportitalok alacsony szénhidráttartalommal rendelkeznek és ha mozgás közben rendszeresen fogyasztjuk, tompítják az inzulinreakciót. Az inzulinszint kismértékű emelkedése – ami a sportital fogyasztását követi – segíti az izmok glukózfelvételét, ami megnöveli a teljesítményt.

Mítosz: A sportitalok csak olyan alkalmakra valók, amikor több, mint 60 percet mozgunk.
Tény: A sportitalok bármilyen élénk mozgás esetén előnyösebbek, mint a víz, még ha a mozgás időtartama rövidebb is, mint 60 perc.

A kutatások azt mutatják, hogy a sportitalok nemcsak az állóképességi sportok esetében bírnak jótékony hatással, hanem rövidebb események, mérkőzések alkalmával, illetve sprint-sportok (labdarúgás, kosárlabda, tenisz) esetében is.

Mítosz: A sportitalokban túl sok só van.
Tény: A nátrium valóban fontos összetevő, de nem kell belőle sok, hogy a sportital működjön.

A Gatorade-ben például elég nátrium van ahhoz, hogy teljesen rehidratáljon (110 mg egy 2,5 dl-es adagban), az amerikai élelmiszerhatóság mégis alacsony nátriumtartalmú termékként regisztrálta. Összehasonlításképp a Gatorade-ben kevesebb nátrium van, mint azonos adag tejben, vagy egy szelet kenyérben. A nátrium azért lényeges összetevője egy sportitalnak, mert fokozza a szomjúságérzetet. Ezzel éri el azt, hogy addig igyuk, amíg valóban pótoltunk minden elveszített folyadékot.

 GATORADE, KÉTSZER HATÁSOSABB, MINT A VÍZ

Ötvenperces intenzív biciklizés során végzett tesztek szerint a Gatorade majdnem kétszer hatékonyabbnak bizonyult a víznél és a szénsavas üdítőknél.

Amikor mindent beleadunk az edzésbe, a Gatorade:

 • feltölt
 • hidratál
 • felfrissít

hogy végig egyenletes teljesítményt nyújthassunk.

A folyadékok, szénhidrátok és ásványi anyagok optimális kombinációja a legkínzóbb szomjat is oltja, és táplálja az izmokat.

ALAPVETŐ TUDNIVALÓK A FOLYADÉKOKRÓL

 • A víz nem tartalmaz mindent, amire szükséged van.

Mivel a víznek nincs íze, ami ivásra serkentene, gyakran még a rehidratálás előtt “kioltja” a szomjúságot. A vízből hiányoznak azok az elektrolitok és az energia, amik a legjobb teljesítmény eléréséhez szükségesek.

 • Igyunk, mielőtt megszomjazunk!

A szomjúság nem jelzi elég jól a folyadékszükségletet. Mire megszomjazunk, máris dehidratálódtunk.

A GATORADE ELŐNYEI KUTATÁSAINK SZERINT

 • Gyorsabb folyadék-felszívódás

Kutatási eredményeink szerint a Gatorade gyorsabban szívódik fel, mint az AllSport és a Powerade sportitalok – legalább kétszer gyorsabban -, és ugyanolyan gyorsan pótolja a folyadékot, mint a víz.

 • Észrevehető teljesítmény-különbség

Vizsgálataink megmutatták, hogy a Gatorade fogyasztás által a sportolók nagyobb teljesítményre voltak képesek mind erőkifejtésben, mind állóképességben, mint amikor csak vizet ittak.

 • Gyorsabb sprintek
 • Jobb motorikus teljesítmény
 • Nagyobb állóképesség
 • Tovább megőrzött erőtartalék

A fenti értékek a termékek címkéiről vagy a Bowes and Church Tápérték Kalauz adatai közül származnak. (J.A.T. Pennington, Philadelphia: Lippincott, 1998). 

Az italok mellett ajánljuk figyelmedbe a fehérje szelet és további SiS termékeink fogyasztását a szervezet számára szükséges utánpótláshoz!

A Gatorade termékeink az alábbi linken is megtalálhatóak: Gatorade termékeink