Science in Sport (SiS), NDURANZ és a Gatorade termékek hivatalos magyarországi forgalmazója.

Izotóniás sportital porok

A Gatorade és SiS izotóniás sportital mire jó?
A hosszú távú edzések, illetve versenyek alatt a folyamatos energia szint biztosításához. Az izzadtsággal elvesztett folyadék pótlására valók a SiS GO Elektrolit, illetve a Gatorade sport ital poraink. Mind-mind optimális keverékek a könnyen emészthető és gyors felszívódású szénhidrátoknak, valamint elektrolitoknak. Például nátrium, amely elősegíti az optimális hidratálást.
Az energiaforrások és az elektrolitok kombinációja növeli a szervezet azon képességét, hogy biztosítani tudja a megfelelő folyadék háztartást. Segít fenntartani az állóképességet, és véd a görcs ellen. A termék optimálisan bekeverve tartalmaz szénhidrátot (36 gramm, 6% -os oldat), nátriumot (20 mmol / l), és folyadékot (500 ml adag).

28termék 128
41

NDURANZ sportital por Citrom ízű - 1.500 gr

Kiszerelés:
1500 gr
Raktáron
8 490 Ft 
Ajánlatunk 4 999 Ft
Egységár: 3 333 Ft/kg

Melyek a SiS GO Elektrolit, illetve a Gatorade termékek előnyei?
Az állóképességi sportágakban a szénhidrát raktárak kiürülése és a kiszáradás a két fő oka a fáradtság érzetnek. A termék megfelelő összetétele által tartalmaz szénhidrátokat és ásványi sókat, így optimális a felszívódása és nem okoz gyomor-bélrendszeri problémákat. Rendszeres fogyasztása javítja a sport teljesítményt, és késlelteti a fáradtságot.
Nem csupán a profi sportolók tarthatják szem előtt a Science in Sport használatát! Hanem azok is, akik daganatos betegségek elszenvedői, vagy akiket szív- és érrendszer panaszok sújtanak. Náluk fokozott figyelmet követel a szervezetükben lévő folyadék mennyiségére és utánpótolni a vitaminokat, de más, ha izotóniás ital időseknek kell. A negatív elektrolit-egyensúlyt minél előbb helyre kell billenteni! Különösen fontos azonban, hogy a SiS sportitalok nem helyettesítik a vizet (sportolók számára sem), hiszen annak napi szintű fogyasztására is szükség van! Fogyasztása során hasmenés tünete, gyomorbántalom nem jelentkezik!
A sportitalok történelme:
A 20. század elején még bizonytalan eredetűek voltak az ivóvizek, ezért a sportolók inkább kis alkoholtartalmú söröket ittak. Azért, hogy pótolják a szervezetükben a folyadékot és az energiát, na meg persze az ásványi anyagokat se felejtsük el, amely alapvetően a vízben elenyésző. Mivel a sör főzési folyamat által készül - így sterilizált. Emiatt a sör biztonságosabb lehetőség volt, mint egy ismeretlen forrásból származó természetes víz.
A világon először kifejezetten sportolóknak kifejlesztett sportital a Gatorade volt. 1965-ben hozták létre a Florida University of Medicine egyetem kutatói, köztük Robert Cade, Dana Shires, Harry James Free és Alejandro de Quesada. A Florida Gators labdarúgó edzője, Ray Graves kérésére jött létre, hogy segítsen a sportolóknak. A fizikai erőfeszítések közben elvesztett testnedvek pótlásában tehát hasznos úttörőnek nevezhető. Az ital legkorábbi változatai víz, nátrium, cukor, kálium, foszfát és citromlé keverékéből álltak.
A Floridai Egyetem labdarúgó csapatának tíz tagja 1965-ben tesztelte az első verzióját az edzések és mérkőzések alkalmával, és a teszteket sikeresnek találták. Mindazonáltal a labdarúgó csapat elismerte, hogy 1967-ben hozzájárult az első Orange Bowl-i győzelméhez. 1969 óta a Gatorade az NFL hivatalos sportitala! Az 1990-es években robbanás szerűen fejlődni kezdett a sportitalok piaca, egymás után jelentek meg az újabbnál újabb márkák, mindegyik kicsit más összetevőkkel. 
Jelenleg 3 különböző hatás mechanizmusú sportitalt különböztetünk meg.
Ezek a kategóriák:
1. A hipotóniás ital általában kevesebb, mint 4 g cukrot (szénhidrátot, ami maltodextrin) tartalmaz 100 ml-enként. Alacsony ozmotikus nyomást fejt ki, így gyorsabban felszívódást eredményez a szervezetünkben, mint a víz esetén. A hipotóniás italok kevés energiával szolgálnak a sportolóknak (csekély szénhidrát szintjük miatt). Legjobb a rekreációs sportokhoz, illetve a rövidebb ideig tartó, kevésbé megerőltető erőfeszítéssel járó egyéb edzésekhez.
2. Az izotóniás általában 4 - 8 g cukorral bír (szénhidrátot) 100 ml-enként. Ugyanolyan ozmotikus nyomással rendelkezik, mint a testfolyadékok, ezért a test ugyan olyan gyorsan felveszi, mint a vizet. Ezek célja a szomjúság megszüntetése és megfelelő energia biztosítása a szervezet számára optimális felszívódási idő alatt. Ideális az állóképességi sportokhoz.
3. A hypertonikus ital általában több mint 8 g cukorral van ellátva (szénhidrátot) 100 ml-enként. Nagyobb az ozmotikus nyomása, mint a testfolyadékoké, evégett lassabban szívódik fel a testben, mint az előbbi ital. Elsősorban az energiaellátást szolgálja. Ideális 30-60 perccel az edzés előtt, illetve utána elfogyasztani. Fő célja az elhasznált energia kiegészítése, vagyis a szénhidrát raktárak tovább töltése.
Ahhoz hogy az ember megfelelően hidratált legyen, innia kell minden 15-20 percben. Lehetőleg egész nap fogyasztani folyadékot, bőven másfél liter feletti mennyiségben, az éppen végzett fizikális igénybevétel jellegétől függően. Már önmagában a dehidratáltság is tragikus hatású lehet, hiszen a nagy melegben pár órán belül ki lehet száradni. De mit igyunk akkor, ha sporttevékenység folyamán szeretnénk megfelelő folyadékkal pótolni a menet közben kiürült fontos tápanyagokat? Nem mindegy ekkor a folyadék jellege, még akkor se, ha nagyon szomjasak vagyunk!
Sportolóként az egészség és a táplálkozás jóval összetettebb. Ott kezdődik, hogy az edzést megelőző időszakban, alatta és utána is odafigyelünk rá, hogy testünk a számára szükséges anyagokhoz hozzájusson. Hosszú sporttevékenység során nélkülözhetetlen a sportital, persze megfelelő arányban! Ez az ital otthon, a recept alapján házilag is elkészíthető, mindenféle gond nélkül – és még gyógyszertár se kell, hogy a SiS italporhoz hozzáférjünk! A kulacsok, tartók, keverő edények segítségével pedig egyszerűen összeállíthatók.
Mikor van szükségünk izotóniás sportital fogyasztására?
Sportolás közben izzadunk, vagyis folyamatosan folyadékot veszít a szervezetünk. Már kismértékű folyadék vesztés a vér sűrűségének növekedését eredményezi, mely ezáltal kevesebb oxigén szállításra lesz képes, így romlani kezd a teljesítmény.
Az izommunkához energiára van szükség, melyet a felhalmozott szénhidrátokból és zsírokból tudunk nyerni. Nagy intenzitású edzés során a szervezet a szénhidrátokat próbálja mozgósítani, de azok tárolt mennyisége véges, így hamar helyettesíteni kell őket. Az izzadság során ásványi sók (ebből nátrium, magnézium) is ürülnek (sós az izzadság íze), amelyek pótlása szintén szükséges. A boltok polcain megannyi energy shot (jelentése: energia löket), hipertóniás ital áll rendelkezésre. Mi azonban voksoljunk inkább azok mellett, amik a Sportital oldalon található készletből megrendelhetőek! A SiS (Science in Sport) termékei por formájában kerülnek a vásárlóhoz, melyet aztán csak higítani kell sima vízzel, majd az elkészült mixtúrát a szervezetbe juttatni.
Kinek ajánlott a fogyasztásuk, milyen körülmények között?
Ahogy arról már beszéltünk: leginkább akkor, ha pótolnunk kell a menet közben elveszített ásványi anyagok mennyiségét. Ez tömören azt jelenti, hogy mindig, ha valamilyen hosszan tartó állóképességi sportot űzünk (pl.: kerékpározáshoz, országúti vagy terepfutáshoz). Ekkor egy ilyen ital fizikai és szellemi felfrissülést tud nyújtani, többek között a benne lévő glükóz, és fruktóz kombinációjának köszönhetően. A szervezetben jelenlévő gyors elérésű cukor ugyanis minden komoly sportteljesítmény hatására egykettőre elillan! A SiS italpor célja tehát a jó teljesítmény fenntartása.
Mikor és mennyi sportitalt fogyasszunk?
Alapszabály az, hogy edzés / verseny közben 15 - 20 percenként 1,5 - 3 dl italt igyunk meg, de ez csak ajánlás. A pontos adag függ a környezeti hőmérséklettől, az intenzitás (és ezzel arányos folyadék vesztés) mértékétől, illetve az egyéni jellemzőktől. 
Nagyon fontos, hogy a folyadék feltöltést kezdjük meg a sportolás előtt, illetve ügyeljünk arra, hogy az edzés után is megfelelő legyen a folyadék bevitel. A testsúlynak nem szabad csökkennie a folyadék veszteség miatt!!!
Számos más márka terméke van jelen a sports science piacán. Például az Isostar Hydrate Perform, a Rossmann italpor, Absolut Live, valamint az Isotec, a Powerade cukormentes változata vagy a Biotech USA IsoTonic. Izotóniás ital Tesco kínálatában vagy a Scitec, Decathlon és Penco, Speed vagy épp Coop termékek is rendelkezésre állnak, nem úgy alkalmasak komolyabb mozgáshoz. Gyakori kérdések között szerepel, hogy melyik a legjobb, hogy a terhesség alatt fogyasztható-e? Hogy az olyanok, mint a Lidl, Builder vagy a DM Das Gesunde Plus mit ér és mennyit használ?
Ugyanakkor az, hogy nem róluk van most szó, az annak köszönhető, hogy a SiS termékei sok szempontból hatványozottan professzionálisabbak. Nem véletlen, hogy egyre több sportoló használja a SiS izotóniás italok sokaságát (például a Team Sky profi kerékpároscsapat tagjai is, nem csak a felkészülés alatt). Az egyes italok összehasonlítása után azonnal észrevehetővé válik a különbség.

Gyereknek adhatunk-e izotóniás italt, sportitalt?

A válaszunk egyértelműen igen, hiszen "csak" ásványi sókat és szénhidrátokat tartalmaz, melyet egyébként is kell fogyasztani a gyermekeknek is. De itt pontosan adagolt menyiségben tudja bevinni a szervezetébe mindazt, amit az izzadság által elveszít (és pótolni kell), továbbá az izmokat üzemanyaggal látja el. Tehát bátran használják a gyermekeknél is az izotóniás italokat. Egy valami nagyon fontos! A sportital nem azonos az energia itallal! Az energia ital fogyasztását mi sem ajánljuk gyermekeknek, sőt kifejezetten ellenjavaljuk!
Szűrés
Kiszerelés
Íz
Brand
Termék státusza