Science in Sport (SiS), NDURANZ és a Gatorade termékek hivatalos magyarországi forgalmazója.

Blog

Sam Laidlow táplálkozási stratégiája az Ironman világbajnokságon

2022.11.05 19:58
Sam Laidlow táplálkozási stratégiája az Ironman világbajnokságon

Az Nduranz professzionális sport-táplálékokat készít - valóban elit, és amatőr sportolók számára is. Termékeink világszínvonalúak, melyek ezúttal a világ legnagyobb állóképességi sportágának színpadán, az Ironman világbajnokságon Hawaii szigetén bizonyítottak.

Sam Laidlow csodálatos világbajnoki második helyet ért el, akinek karrierjét évek óta meleg szívvel és buzgón támogatja az Nduranz központ, akik mindig is hittek a benne rejlő csodálatos lehetőségekben.

Sam Laidlow 23 évesen érte el pályafutása eddigi legnagyobb sikerét. Október 8-án másodikként haladt át a célvonalon a Hawaii szigeteki Konában rendezett Ironman világbajnokságon. Nduranz termékeink kulcsszerepet játszottak sikerében, biztosítva, hogy elegendő energiája legyen a nyolc órányi erőfeszítéshez.

Az Ironman verseny energiaigénye:

Az Ironman a világ egyik legnehezebb sporteseménye, melyet az indulók energiafogyasztása is megerősíti. A versenytársak átlagosan 8000 kcal-t égetnek el. Körülbelül 2000 kcal raktározódik el a szervezetben, a többit verseny közben kellene felvennie a sportolónak.

Az emberi szervezet óránként akár 120 g szénhidrátot is képes feldolgozni, ami 480 kcal-t jelent. Könnyű kiszámolni, hogy 8 óra alatt tehát kb. 4000 kcal-t képes felvenni egy sportoló. Ez azt jelenti, hogy a sportoló a verseny előtti feltöltéssel, illetve a közbeni utánpótlással együtt is maximum 6000 kcal "üzemanyaggal" rendelkezik, tehát körülbelül 2000 kcal deficittel fejezi be a versenyt. Ezért elengedhetetlen, hogy az elfogyasztott termékek a legjobb minőségűek legyenek, és lehetővé tegyék a szervezet számára, hogy maximalizálja a felszívódást, és ennek következtében a lehető legnagyobb mértékben töltsék vissza a glikogénraktárakat.

Egy ilyen fárasztó kihíváshoz, mint az Ironman, a táplálkozási stratégiának pontosnak kell lennie. Sam Laidlow táplálkozási stratégiáját már jóval a verseny előtt gondosan kidolgozták, és úgy hajtotta végre, mint egy igazi profi sportoló.

A verseny előtt:
Sam Laidlow néhány nappal a verseny előtt gondoskodott a megfelelő táplálkozásról, és szénhidrátokkal töltötte fel glikogénraktárait. Felkészülten jött, a verseny napjára a glikogénraktárai tökéletesen megteltek.

Ennek ellenére 15 perccel a verseny előtt elfogyasztott 1 darab Nduranz Nrgy Unit Gelt.

Miért csinálta ezt? Körülbelül 15 percet vesz igénybe, hogy a gél felszívódjon a szervezetében, és érezni lehessen a hatását. Mivel úszás közben lehetetlen energiát fogyasztani, Sam gondoskodott róla még start előtt a szárazföldön. Amikor a vízbe ugrott, az energiagél elkezdett hatni, és Sam egyszerre kezdte kiüríteni és ezzel együtt utántölteni az energiaszintjét.

Úszás szegmens teljes távja: 3,86 km. A szakasz teljesítési ideje: 00:48:16

Teljes energiafelvétel: 1 db Nduranz Nrgy Unit gél a vízből való kilépés után, így 1 órán belül 2 db gélt fogyasztott, ezzel biztosította a javasolt 90 gr szénhidrát bevitelt óránként.

Az úszás táplálkozási szempontból a verseny legtrükkösebb része, mivel az energiabevitel lehetetlen.

Sam gondoskodott róla közvetlenül az úszás előtt és utána. A második Nrgy Unit Gel-t közvetlenül a vízből való kiszállás után fogyasztotta el, mielőtt felszállt volna a bringára. Így pótolta az úszás során elégetett kalóriák egy részét, miközben energiával látta el a szervezetet a verseny következő kerékpáros részéhez.

Kerékpáros szegmens teljes távja: 180,2 km. A szakasz teljes ideje: 4:04:36

Teljes energiafelvétel:

2 kulacs Nrgy Unit Drink 90
5 kulacs Nrgy Unit Ital
3 db Nrgy Unit Gel
Nrgy egység óránként: 3, azaz 135 gr szénhidrát / óra

A kerékpározás jelenti az Ironman verseny legnagyobb részét, ennek eredményeként az energiafelhasználás is itt a legmagasabb. A kerékpáron Sam folyékony sportital és gél formában fogyasztott szénhidrátot.

Az első órában a legtöbb energiát folyékony formában fogyasztotta el. Az Nduranz Nrgy Unit Drink 90 két Nrgy egységet biztosított, és egy további Nrgy egységet adott hozzá az Nrgy Unit Gel.

A második hatvan percben az Nrgy Unit Drink 90 mellett egy darab Nrgy Unit Gel-t fogyasztott .

A kerékpáros szakasz harmadik és negyedik órájában az Nrgy Unit Drink 90-et felváltotta a Nrgy Unit Drink, ezekből foyasztott 4 adagot, és hozzá óránként egy darab Nrgy Unit Gelt.

Ez a táplálkozási stratégia nagyon sikeres volt. Sam a kerékpáros szegmens legjobb idejét érte el, és a verseny élén kezdte meg a futást.

Futás szegmens teljes távja: 42,2 km. A szakasz teljes ideje: 2:44:40

Teljes energiafelvétel:

4 x Nrgy Unit gél (35 perc / darab)
Nrgy egység óránként: 2, azaz 90 gr szénhidrát óránként

Az Ironman utolsó része futás. Itt lehet megnyerni, de akár elveszíteni is a versenyt. Sam sajnos nem tudta tartani a vezető pozíciót a nála sokkal jobb futónak számító norvég Gustav Idennel szemben.

Keményen küzdött, 35 percenként fogyasztott egy darab Nduranz Nrgy Unit Gelt, amivel darabonként 45 gramm szénhidrátot biztosított a szervezetnek. Így sikerült az utolsó kilométereken magasan tartani a tempóját, és visszatartani a mögötte felzárkózó norvég Kristian Blummenfeltet.

Következtetés: Sam Laidlow bebizonyította, hogy a megfelelő táplálkozási stratégia a siker kulcsa. Nyolc óra alatt kereken 8000 kcal-t égetett el, amit a verseny alatt a lehető legjobban kellett pótolnia.

Sam összesen 3240 kcal-t vagyis 18 Nrgy Egységet fogyasztott.

Mint fentebb említettük, a verseny előtt egy jól feltöltött szervezetben körülbelül 2000 kcal energia raktározódik el, ami azt jelenti, hogy Sam körülbelül 3000 kcal kalóriadeficittel fejezte be a versenyt. 

A hiány egy részét a verseny után az Nduraz Regen regeneráló ital ivása fedezte, ami segített neki feltölteni energiaraktárait és helyreállítani az izmokat. Így sokkal hamarabb készen fog állni az új kihívásokra.