Science in Sport (SiS), NDURANZ és a Gatorade termékek hivatalos magyarországi forgalmazója.

Blog

Az Nduranz NRGY Unit energia zselék bemutatása

2022.09.16 11:47
Az Nduranz NRGY Unit energia zselék bemutatása

Ebben a cikkünkben bemutatjuk, hogyan alkották meg az Nduranz fejlesztői az energia zseléjüket.

Tudták, hogy egy új fajta, hatásában és működésében a "piacon" levőktől eltérő energiagélt akarnak létrehozni, amely 45 gramm szénhidrátot tartalmaz, de azt nem gondolták, hogy mennyi erőfeszítést igényel annak a terméknek a megalkotása, mely nem csak egy újabb zselé a táplálékkiegészítők világában, hanem egy forradalmi újítás.

Köztudott, hogy az energia zseléket évek óta használják az állóképességi sportolók. Fő céljuk, hogy egyszerű, könnyen elérhető szénhidrát formájában biztosítsák az energiát úgy, hogy az utánpótlást könnyen a zsebükben magukkal tudják vinni edzéseikre, versenyeikre, mérkőzéseikre. Összetételük olyan, hogy többnyire könnyen lenyelhetőek (mert a többségük vízben oldott), és a felszívódásuk pedig gyors, és egyenletesen biztosítják a plusz energiát.

A legtöbb forgalomban lévő energiazselé 1 adagjában csak 20 gramm szénhidrátot tartalmaz, melyek leggyakrabban kizárólag glükóz formájában van jelen. Ritkán találunk olyan összetett szénhidrát zseléket, amelyek 2:1 arányú glükóz alapú szénhidrátokat, például maltodextrint és fruktózt tartalmaznak.

Azok az energiazselék, amelyek gélenként mindösszesen 20 gramm szénhidrátot tartalmaznak, nem praktikusak az olyan állóképességi sportolók (közép és hosszútávfutók, triatlonisták, kerékpárosok, úszók, de újabban már a labdajátékokban versenyzők) számára, akiknek óránként 90 gramm vagy több szénhidrátot kell elfogyasztaniuk.

Ez két problémából adódik:

Először is, gélenként a bennük levő 20 gramm szénhidrát nem sok, tekintve, hogy az állóképességi sportolók óránként 90 grammnál is többet kell hogy fogyasszanak. Nehézkes, ha a sportolóknak 10-20 percenként ki kell nyitniuk egy gélt, és a magas terhelés közben kell elfogyasztaniuk. Tudjuk, hogy ez nem egyszerű, hiszen a relative magas pulzus, illetve a versenyhelyzet miatt nehéz menet közben táplálkozni. Az "átlagos" zselékből, melyek 20 gr szénhidrátot tartalmaznak, óránként 4 - 5 darabot kell enni, vagyis 10 - 15 percenként egyet. És ha be is tudjuk vinni ezt a zselé mennyiséget a szervezetünkbe, akkor sem biztos, hogy mind hasznosul belőle, mivel a glükóznak van egy maximális mennyisége (60 gr), amit fel tud venni a szervezet, annál többet nem. 

Az Nduranz NRGY Unit Gel 1 : 0,8 arányban tartalmaz glükózt és fruktózt, amely kutatások szerint a leghatékonyabb kombináció. 

Másodszor, a szénhidrát-összetétel nagyon gyakran eltér a gélek és a sportitalok között, ami lehetetlenné teszi ezek szabad keverését és párosítását. Köztudott, hogy óránként maximum 60 gramm glükóz alapú szénhidrátot tud a szervezetünk felhasználhni.

Ha egy gél csak glükóz alapú szénhidrátot tartalmaz, akkor hiába fogyaszt a sportoló sportitalokat is mellé, az azokban levő glükóz már nem tud hasznosulni, mivel a szervezet elérte a glükóz felvételi maximumát. Ez kihívás elé állítja a táplálkozási szakembereket, hiszen rendkívül nehéz tanácsot adni a sportolóknak a különböző szénhidrátforrások kombinálásához.

Mindkét problémára találtunk megoldást.

A Nrgy Unit Gel 45 gramm szénhidrátot tartalmaz 1 : 0,8 arányban glükóz alapú szénhidrát és fruktóz arányban. Ezt úgy értük el, hogy kis mennyiségű maltodextrint glükózzal helyettesítettünk.

Létrehoztunk egy nagyobb szénhidrát tartalommal bíró gélt, mely eleinte 40 gr, most pedig már 45 gr szénhidrátot tartalmaz. Ezen termékkel könnyen biztosítható az óránkénti 90 gr szénhidrát bevitele, félóránként elég belőle egyet elfogyasztani, így a sportolóknak több idejük marad a versenyre koncentrálni.

Termékünket a „mix and match” stratégia szem előtt tartásával hoztuk létre, így a glükóz alapú szénhidrátok és a fruktóz 1 : 0,8 aránya megegyezik az Nduranz Energy Unit termékcsaládunk többi termékével. Így könnyedén kiválaszthatja a kívánt szénhidrátforrást (sportital vagy gél), anélkül, hogy aggódnia kellene, hogy a termékek olyan módon kompatibilisek-e, ami rontja az optimális szénhidrátbevitelt.

Az Nduranz géleinket párosíthatjuk az Nduranz NRGY Unit Drink electrolyte porainkkal is. Vagyis az óránkénti 90 gr ajánlott szénhidrát bevitelt úgy is el tudjuk érni, ha óránként 1 (!!!) darab NRGY Unit Gel-t eszünk, és hőmérséklettől függően megiszunk 500 - 750 ml vízben feloldott 2 adag (vagyis 4 kanál) NRGY Unit Drink port. Tehát 1 db Nduranz energiagéllel és 1 kulacs Nduranz sportitallal biztosítható a kívánt 90 gr szénhidrát bevitel. Frissítettél már ennyire könnyen?

Az Nrgy Unit Gel az Nduranz Electrolyte Mix formájában csak azokat az ásványi anyagokat tartalmazza (Kálium, Kalcium, Magnézium), és állítja helyre, amelyeket az izzadtság során elveszítesz.

A Nrgy Unit Gel gélenként 45 gramm szénhidrátot tartalmaz, így az egyik leghatékonyabb energiazselé a piacon állóképességi sportolók számára.
A Nrgy Unit Gel most végre olyan formában van, ahogyan mindig is szerettük volna. Változatos ízekben (Citrus, Passiógyümölcs-Mangó, Erdeigyümölcs, és Ízesítetlen), továbbá koffeines és koffeinmentes változatban is kapható.

Örömmel fogadjuk visszajelzéseiteket az ízéről és hatékonyságáról.